Hiilipörssi tarkentaa toimintaansa
Soiden ennallistaminen kiinnostaa myös tutkijoita. Hiilipörssissä seurataan tutkimuksen koko ajan tuottamaa uutta tietoa ja muokataan toimintatapoja tarpeen mukaan. Suomen luonnonsuojeluliitto ja Hiilipörssi järjestivät siksi 5.11. tutkijatapaamisen, jossa koottiin yhteen ajankohtaisia tutkimustuloksia soiden ennallistamisen ilmastovaikutuksiin liittyen, ja keskusteltiin niiden tulkinnasta. Hiilipörssin idea on pitkäaikaisten hiilivarastojen säilyttäminen ja lisääminen Tämä ydintoiminta säilyy ennallaan. Uusi tutkimustieto on antanut […]
Blogi, Faktat | 26.11.2018 | admin
Soiden ennallistaminen kiinnostaa myös tutkijoita. Hiilipörssissä seurataan tutkimuksen koko ajan tuottamaa uutta tietoa ja muokataan toimintatapoja tarpeen mukaan. Suomen luonnonsuojeluliitto ja Hiilipörssi järjestivät siksi 5.11. tutkijatapaamisen, jossa koottiin yhteen ajankohtaisia tutkimustuloksia soiden ennallistamisen ilmastovaikutuksiin liittyen, ja keskusteltiin niiden tulkinnasta.
Hiilipörssin idea on pitkäaikaisten hiilivarastojen säilyttäminen ja lisääminen
Tämä ydintoiminta säilyy ennallaan. Uusi tutkimustieto on antanut viitteitä siitä, että ennallistamisen ja hiilivarastojen kasvattamisen seurauksena väistämättä syntyvää metaania ja sen ilmastovaikutusta on aiemmin arvioitu alakanttiin. Siksi toimintaa ja erityisesti Hiilipörssin tavoitteista kertovaa viestintää on syytä päivittää.
Hiilipörssi toteuttaa tarkoitustaan säilyttää ja lisätä maaperän pitkäaikaisia hiilivarastoja palauttamalla soiden luonnontilaisia prosesseja ennallistamalla. Luonnontilainen suo sitoo paljon hiilidioksidia, mutta synnyttää lyhytikäistä ja ilmastoa voimakkaasti lämmittävää metaania. Ennallistaminen suojaa tehokkaasti ennallistetun suon turvekerrosta ja pysäyttää turvekerroksen hajoamisen päästöt. Samalla ennallistamisen seurauksena syntyy metaanipäästöjä, jotka ensimmäisinä vuosina kumoavat hiilidioksidin sitomisesta syntyvät hyödyt ja ovat jopa niitä korkeammat. Tilanne muuttuu ajan myötä ja pidemmällä aikavälillä suo sitoo hiiltä vuosi vuodelta enemmän ja enemmän. Positiivinen vaikutus ulottuu jopa tuhansien vuosien päähän.
Viestintää selkeytetään nyt siten, että Hiilipörssin tarkoitus ei hämärry. Verkkosivuille täydennetään lähiaikoina lähdeviitteet sekä tarkennetaan ilmastoväittämiä uusimman tutkimustiedon mukaiseksi.
Kaikilla Hiilipörssin kohdesoilla ennallistamisessa ei pyritä täydelliseen luonnontilan palauttamiseen, joka usein edellyttäisi puuston voimakasta vähentämistä. Kohteilla, joilla puustoon sitoutuneella hiilellä on merkittävä vaikutus ennallistamisen lyhytaikaiseen ilmastovaikutukseen, puusto pyritään ainakin osin jättämään suolle. Joissakin kohteissa lyhytaikaisen ilmastovaikutuksen kannalta voi olla parasta siirtyä puuston käsittelyssä osalla suokokonaisuutta jatkuvan kasvatuksen menetelmään, jolla voidaan välttää tavanomaisen metsätalouden suuret päästöt. Tätäkin keinoa käytetään Hiilipörssissä silloin kun se on järkevää.
Hiilipörssi pyrkii kokonaisvaltaiseen luontohyötyyn, joka luo toimivia ja sopeutumiskykyisiä ekosysteemejä
Terveet, monimuotoiset ekosysteemit kykenevät sopeutumaan paremmin ilmastonmuutoksen aiheuttamiin nopeisiin ympäristön muutoksiin. Joissakin tapauksissa on mahdollista saavuttaa samaan aikaan hyötyjä niin ilmastolle, vesistöille, luonnon monimuotoisuudelle kuin virkistyskäytöllekin. Toisinaan nämä kuitenkin ovat ristiriidassa keskenään ja/tai valitun tarkasteluajanjakson pituus muuttaa tilanteen toisenlaiseksi. Sellaista ennallistettavaa kohdetta ei kuitenkaan vielä ole löytynyt, jossa ainakin kolme näistä neljästä luontohyödystä ei jäisi selvästi plussalle. Tämän vuoksi Hiilipörssi toimii ja kehittää toimintaansa jatkossakin.
Kiinnostava mutta kiistanalainen kompensaatio
Maailmalla paljon kiinnostusta herättävä, mutta kiistanalainen kompensaatio-sana on aiheuttanut keskustelua myös Hiilipörssin yhteydessä. Ennallistamisen varmistama hiilivaraston säilyttäminen on edellytys ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja samalla palautuu suoekosysteemin kyky kerryttää hiilivarastoa. Kompensaation käsitteen kanssa kannattaa kuitenkin olla erityisen tarkkana, jotta ilmastohyöty voidaan varmistaa. Ympäristösyistä kompensaation käsite (ja esimerkiksi väitteet hiilineutraalista toiminnasta) on syytä vakiinnuttaa sellaiseksi, että kompensaation hiilensidonnan pitää syntyä samanaikaisesti kompensoitavan päästön kanssa ja olla suurella varmuudella lisäistä ja pitkäaikaista. Hiilipörssin soiden ennallistamisessa ilmastohyödyt voidaan joissakin tapauksissa riittävällä varmuudella taata tapahtuvaksi vasta viiveellä. Lisäksi ilmastohyötyjen tarkkaan todentamiseen liittyy epävarmuuksia.
Epävarmuuden vuoksi kompensaatio -sanan käytöstä Hiilipörssin markkinoinnissa on luovuttu toistaiseksi lokakuun alussa.
Jos tämä herättää sijoittajissa kysymyksiä tai näkemyksiä, olkaa meihin yhteydessä. Kompensaatioilla korvataan usein fossiilisia päästöjä – ja tässä toiminnassa rima on syytä olla hyvin korkealla. Haluamme myös viestiä tästä avoimesti. Kaikki tärkeät ilmastohankkeet eivät voi olla kompensaatiohankkeita. Vastaavasti monet kompensaatiohankkeet eivät yhdistä ilmastotavoitteisiin sosiaalista kestävyyttä ja luonnon monimuotoisuutta.
Hiilipörssille yhä suuri tarve
Ilmastonmuutoksen kannalta keskeistä on lopettaa pitkäaikaisten hiilivarastojen hävittäminen. Ensimmäisenä olisi kokonaan lopetettava turpeen, hiilen, öljyn ja maakaasun poltto – kaikissa muodoissaan. Samoin olisi lopetettava turvemaiden raivaaminen pelloksi, turvekentiksi sekä turvemaiden (kunnostus)ojittaminen, ojitus- ja naveromätästys sekä muut Suomessa yhä yleiset maanmuokkaustoimet. Kun yksittäinen ihminen ei näitä voi helposti tehdä, hän voi kuitenkin auttaa säilyttämään ja lisäämään soiden pitkäaikaisia hiilivarastoja ennallistamisen kautta. Siksi Hiilipörssi on olemassa.