Hiilipörssin ajatuksia Ylen jutuista metsäojitettujen soiden kasvihuonekaasupäästöistä
Olemme saaneet Hiilipörssiin muutamia yhteydenottoja Ylen metsäojitetuista soista kertovien juttujen johdosta. Jutuissa kyseenalaistetaan metsäojitettujen soiden ennallistamisen järkevyys metaanipäästöjen vuoksi. Olemme pitkään pohtineet ja selvittäneet asiaa Hiilipörssissä ja haluamme avata omaa näkökulmaamme. Hiilipörssin asiantuntija Risto Sulkava tiivistää asian: ”Kannattaa ehkä ajatella asiaa yksinkertaisena vaihtoehtona: onko parempi ennallistaa vai jättää ennallistamatta? Vastaus on kaikilla soilla, että on parempi […]
Blogi, Faktat | 24.01.2020 | admin
Olemme saaneet Hiilipörssiin muutamia yhteydenottoja Ylen metsäojitetuista soista kertovien juttujen johdosta. Jutuissa kyseenalaistetaan metsäojitettujen soiden ennallistamisen järkevyys metaanipäästöjen vuoksi. Olemme pitkään pohtineet ja selvittäneet asiaa Hiilipörssissä ja haluamme avata omaa näkökulmaamme.
Hiilipörssin asiantuntija Risto Sulkava tiivistää asian: ”Kannattaa ehkä ajatella asiaa yksinkertaisena vaihtoehtona: onko parempi ennallistaa vai jättää ennallistamatta? Vastaus on kaikilla soilla, että on parempi ennallistaa. Osalla soista ilmastohyöty on vasta pitkällä tulevaisuudessa, mutta aivan varmasti vielä usean sukupolven kuluttuakin ihmiskunta taistelee ilmastomörköä vastaan ja silloin ollaan erittäin kiitollisia siitä, että joku älysi ennallistaa jo näinkin aikaisin.”
Ilmastonmuutoksen torjuminen ja hillintä koostuu monesta eri toimesta, eikä helppoja ja nopeita ratkaisuja valitettavasti ole tarjolla korjaamaan koko ongelmaa. Soissa on massiivinen tuhansien vuosien aikana kertynyt hiilivarasto, joka hajoaa ilmakehään nopeasti kuivatuksen seurauksena ja jonka kertyminen on hidasta mutta varmaa. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi oleellista on poistaa hiilidioksidia pysyvästi ilmakehästä, eikä tällaisia prosesseja ole paljon tarjolla. Luonnollisista prosesseista suot ja niiden turpeenkerryttämiskyky on yksi erinomainen keino. Turpeen syntymisen, hapettomissa olosuhteissa tapahtuvan osittaisen hajoamisen, luonnollinen sivutuote on metaani, joka lämmittää ilmastoa. Metaani on turpeeseen kertyvän hiilen hinta ja Ylen jutut herättävät pohtimaan, kannattaako sitä maksaa? Me olemme sitä mieltä, että kannattaa. Metaani on voimakas kasvihuonekaasu, mutta hajoaa ilmakehästä noin kymmenessä vuodessa, hiilidioksidi säilyy paljon pidempään, ellei sitä poisteta jollain keinolla.
Ylen artikkelissa korostuu helposti lyhyen aikavälin asiat, mutta siinä tehdään tärkeä havainto: ”Ongelma kuitenkin on siinä, että puiden sitoma hiilidioksidi vapautuu yleensä joiden kin kymmenien vuosien sisällä takaisin ilmakehään, turpeessa hiili pysyy käytännössä ikuisesti”. Jutuissa haastateltu tutkija Paavo Ojanen on aiemmin todennut, että ”karunkin suon ennallistaminen turvaa parhaiten turpeen hiilivaraston säilymisen. Se on Ojasen mukaan hyvä pitkän aikavälin ilmastonsuojelukeino.”
Selvitämme Hiilipörssissä myös mahdollisuuksia hillitä metaanipäästöjä ja maksimoida esimerkiksi puuston hiilivaraston säilyminen ennallistamiskohteilla valitsemalla oikeanlaiset ennallistamismenetelmät.
Nyt on vähennettävä päästöjä erittäin rajua vauhtia ja samaan aikaan on luotava uusia hiilinieluja ja pitkäaikaisia varastoja. Hiilipörssissä vastaamme ilmastokriisiin ennallistamalla ja olemme vakuuttuneita siitä, että kaikki mahdolliset keinot tarvitaan.