Ennallistamisessa on valtava potentiaali
Suomessa on yhteensä reilut viisi miljoonaa ojitettua suohehtaaria. Näistä arviolta yksi-kolme miljoonaa hehtaaria on ojitettuja soita, joilla puuntuotanto ei ole taloudellisesti kannattavaa ilman valtion tukia. Soita, joilla kannattavuutta ei saavuteta edes valtion tukirahoituksen avulla, on vähintään noin 800 000 hehtaaria. Potentiaalisia ennallistuskohteita siis riittää!
Ennallistamiskohteeksi sopivat monenlaiset ojitetut suot – tärkeintä on, että suoalue on yhtenäinen vesiallas. Ennallistaminen ei muutoin ole mahdollista, koska ilman vedenpinnan kohottamista soistumista ei tapahdu. Uusien kohteiden suunnittelussa hyödynnetään aiempia kokemuksia.
Huonosti puuta kasvavat suot tärkeässä roolissa
Karummat suotyypit sitovat paljon hiiltä pysyvään maaperän hiilivarastoon, ja ovat samaan aikaan myös heikoiten puuta tuottavia. Näin syntyy winwin-tilanne, jossa puuntuotannon kannalta merkityksettömät ojitetut suot, ovat helpoiten ennallistettavissa, ja ennallistaminen on myös taloudellisin argumentein perusteltavissa.
Suon omistaja – jos arvelet, että suosi voisi sopia ennallistettavaksi, siirry tänne »
Lisätietoa ojitettujen soiden ennallistamisesta löytyy mm. seuraavista oppaista:
Aalto, M. & A. 2018. Opas soiden ennallistamiseen käsityönä.
Lue lisää

Ennallistamisurakka valmistumassa Piitsonsuolla
Ilomantsissa sijaitsevan Ison ja Pienen Piitsonsuon ennallistamisurakka on valmistumassa. Tutustu joulukuun lopun 2022 kuvalliseen tilannekatsaukseen.
Lue lisää >
Talvella 2021-22 työn alla Iso ja Pieni Piitsonsuo
Iso Piitsonsuon vaikeimmin ennallistettava osa eli pehmeä rimpialue suon keskellä on helmikuussa 2022 jo saatu kokonaan ennallistettua.
Lue lisää >
Tunnelmia Kempaksen suovastaanotolta
Suovastaanotto -juhlatilaisuus suon kunniaksi- pidettiin 1.8.2020 ennallistetulla Kempassuolla Puolangalla. Paikalle saapui myös suolla kulkija, performanssitaiteilija Reijo Kela sekä muutama muu yllätysvieras, kuten itse Urho Kekkonen.
Lue lisää >
SLL:n Hiilipörssi muuttui itsenäiseksi yhtiöksi 1.10.2020
Vuonna 2018 toimintansa Suomen luonnonsuojeluliitossa (SLL) toimintansa aloittanut Hiilipörssi-konsepti muuttui 1.10.2020 itsenäiseksi, kompensaatioita tarjoavaksi osakeyhtiöksi.
Lue lisää >
Panda 100 vuotta – eikä suotta!
Satavuotisen taipaleensa kunniaksi Pandan makeistehdas halusi lähteä Hiilipörssin matkaan ja tukea työtä soiden, ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden hyväksi.
Lue lisää >
Suomalaisen suon monta luonnetta
Suomi on maailman soisimpia maita. Jopa nimi Suomi saattaa liittyä soihin: Suomi, suo, suomaa, Finland, fen, fenland.
Lue lisää >
Esittelyssä Puolangan Palopajukonsuo
Palopajukonsuo on Puolangan kunnan omistama kohde, joka rajoittuu yhteen alueen arvokkaista taimenjoista.
Lue lisää >
Hiilipörssin osavuosikatsaus
Toukokuussa 2020 valmiina on neljä kohdetta, noin 220 hehtaaria (Pekkasuon ensimmäinen osa, Kempas, Jyrkyli ja Kiimasuo) ja suunnittelussa tai työn alla on 12 kohdetta, noin 1030 hehtaaria.
Lue lisää >
Soiden ennallistaminen on luonnonhoitoa
Hiilipörssin tekemä suon ennallistaminen laittaa käyntiin toimivan suoekosysteemin palautumisen. Loput hoitaa luonto, jonka kyky korjata itseään on ilmiömäinen.
Lue lisää >
Esittelyssä Tuupavaaran Kyhönsuo ja Laatikkala
Kyhönsuolla Hiilipörssin ennallistettava ala liittyy välittömästi suurempaan, isolta osin luonnontilaiseen kokonaisuuteen, joten ennallistaminen parantaa koko suon tilaa. Laatikkalassa on tavoitteena nostaa vettä maltillisesti patojen avulla.
Lue lisää >