Piiliautionneva

Sijainti: Perho, Keski-Pohjanmaa. Linkki karttapaikkaan.

Koko: 100 hehtaaria

Aikataulu: Puunkorjuu ja märimpien alueiden ojien patoaminen aloitettiin tammikuussa 2025. Loput ojat tukitaan ja padotaan loppukesästä 2025.

Ennallistaminen palauttaa Piiliautionnevalle vetiset rimmet ja allikot, jotka tuovat mukanaan metsähanhen sekä sorsa- ja kahlaajalajistoa.

Piiliautionneva on aikoinaan ollut laaja, vetinen aapasuo, jonka maisemaa ovat leimanneet avoimet rimpiset osat ja runsasvetiset allikot. Ojittamisen vuoksi suon ekosysteemi on kuitenkin muuttunut dramaattisesti: ojitusalueiden lisäksi jopa suon ojittamattomat osat ovat selvästi kuivahtaneet, ja useimmat rimmet ovat kasvaneet rahkasammalpintaisiksi ja valkopiirtoheinää kasvaviksi muuttumiksi.

Piiliautionnevan ennallistaminen tulee palauttamaan suon takaisin kohti sen luonnollista tilaa ripeästi, minkä jälkeen suo voi taas toimia tärkeänä elinympäristönä sekä linnustolle, perhosille että monimuotoiselle kasvillisuudelle. Rimpien palautus onkin luultavasti hankkeen tärkein monimuotoisuushyöty, sillä rimpinen avosuo houkuttelee suolle etenkin hienoa lintulajistoa, kuten metsähanhia, joille suon allikot tarjoavat turvallisia pesimäpaikkoja. Vaaraantuneen metsähanhen paluu suolle on todennäköisesti nopeaa, sillä Piiliautionnevan lähiympäristössä on useita hienoja luonnontilaisia soita, joilta metsähanhet ja muut linnut sekä perhoset voivat levitä Piiliautionnevalle. Luonnontilaisen kaltaiseen suohon etelästä rajautuva Piiliautionneva kuuluu myös maakotkan reviiriin.

Reunaoja ohjaa vesiä pois Piiliautionnevan ennen avovetisiltä rimmiltä.

Myös suon ojittamaton osa tulee hyötymään ennallistamisesta selvästi. Ojitetussa nykytilassa vesi ohjautuu tehokkaasti reunaojia pitkin suon ohi sen sijaan, että se päätyisi Piiliautionnevan ojittamattomaan osaan. Tästä johtuen taimettuminen on laajentunut myös ojittamattomalle avosuoalueelle. Ennallistamisessa oleellista on saada vedet takaisin suolle puhdistumaan, taimettuminen loppumaan ja suokasvillisuus elpymään.

Piiliautionnevan maastokäynti tehtiin lokakuussa 2024. Ennen avoimella nevalla puuston kasvu on nykyisin tyrehtynyt. Kuvassa Hiilipörssin biologi Jaakko Junikka.

Ojittamisesta huolimatta puustoa on kasvanut merkittävästi vain Piiliautionnevan itäosan tiheästi ojitettuun ja ilmeisesti myös lannoitettuun osaan. Itäosan ojista osa on jo melko pitkälle kasvanut umpeen, mutta toiset ovat täysin avoimia ja virtaavat vuolaasti.

Kasvillisuustyypeiltään Piiliautionneva edustaa pääosin melko karujen soiden suotyyppejä. Suolta löytyy lyhytkorsinevaa, tupasvillarämettä, rimpinevaa, isovarpurämettä, näiden erivaiheisia muuttumia ja osin myös jo turvekankaaksi muuttuneita osia. Paikoin suolla on yhä saranevan ja laiteiden sarakorpien piirteitä.

Pääosin Piiliautionnevan ennallistaminen on perusmallista työtä. Kaikki ojat padotaan vedenpitävästi kaivinkoneella, ja patojen väliin siirretään jäljellä olevat ojanpenkkojen maa-ainekset. Käytännössä patojen väleihin syntyy nopeammin umpeenkasvavaa hetteikköä ja paikoin myös vetisempiä allikoita, jolloin ne tarjoavat optimaalisia lintujen elinympäristöjä.

Alueen ennallistamisen jälkeen Piiliautionnevasta perustetaan yksityismaan suojelualue, mikä varmistaa sen säilymisen suoluonnon ja linnuston keitaana.

Luonnontilainen, märkä ja rimpinen aapasuorakenne näkyy hienosti vuoden 1954 ilmakuvassa. Tähän suuntaan Piiliautionnevaa myös pyritään ennallistamisessa palauttamaan. (Lähde: Paikkatietoikkuna, historialliset ilmakuvat)

Haluatko sinä tai yrityksesi tehdä vaikuttavia luontotekoa? Tilaa Piiliautionnevan ennallistamista laskulla Hiilipörssin kauppapaikassa tai osta ennallistusta suoraan verkkopankki- tai korttimaksulla Hiilipörssin verkkokaupasta.

Voit seurata Piiliautionnevan myyntiä Hiilipörssin Suorekisterissä.