Ensimmäinen valmis Hiilipörssi-kohde: ennallistettu Kolin Kiimasuo

Toisinaan palaset osuvat kohdalleen ja projektit etenevät nopeasti. Näin kävi Kolin Kiimasuolla, kun Hiilipörssin kautta ennallistettiin seitsemän hehtaarin suokokonaisuus. Alueelle oli perustettu jo aiemmin yksityisen maanomistajan toimesta luonnonsuojelualue ja nyt ennallistamalla pystyimme parantamaan jo suojellun suoluontotyypin tilaa entisestään.

Kuva Janne Raassina

Hiilipörssin asiantuntija Risto Sulkava luonnehtii Kiimasuota merkittäväksi kohteeksi erityisesti kasvilajistonsa vuoksi. Kiimasuo on kasvillisuudeltaan arvokas lettoräme, jota ympäröivät ruohoiset korvet. Lettoräme on runsasravinteinen suotyyppi, joten ojituksen kuivattamalla suolla turvetta on todennäköisesti hajonnut ilmaan keskimääräistä ojitusaluetta nopeammin. Otimme poikkeuksellisesti Hiilipörssiin mukaan näin pienialaisen kohteen, sillä ennallistamisella saatiin tässä tapauksessa aikaan paljon hyvää erityisesti luonnon monimuotoisuudelle ja ilmastolle.

Ennallistamisen suunnittelusta ja toteutuksesta Kiimasuolla vastasi vesistö- ja luontokunnostuksia tekevä osaava yrittäjä. Lisäksi suunnittelussa oli mukana asiantuntija, joka huolehti erityisten kasvilajien, kuten karhuruohon elinympäristöjen säilymisestä ennallistamistöissä. Ojat tukittiin pääsääntöisesti täyttämällä. Suolle kaivettiin pieniä allikoita, joista otetulla turpeella varmistettiin, että ojat saatiin tukittua riittävän tehokkaasti. Alueen eteläosaan rakennettiin pato, jolla vesiä ohjataan takaisin vanhaan kulku-uomaansa.

Kuva Janne Raassina

Yhteistyö sujui jouhevasti Hiilipörssin, maanomistajan, luonnonsuojeluviranomaisten ja työt suunnitelleen ja toteuttaneen yrittäjän välillä, joten valmistakin tuli nopeasti. Nyt jäämme innolla odottamaan, kuinka vesi löytää takaisin suolle ja suokasvillisuus lähtee kehittymään ennallistamisen jälkeen.

Joutenneva-Tummunneva ennallistettiin Hiilipörssin ollessa osa Suomen luonnonsuojeluliittoa.