Hiilipörssi ennallistaa suota kirkkaan Nuottijoen äärellä

Hiilipörssin uusi kohde, Nuottijoki, on luonnonsuojelullisesti erityisen upea alue Puolangassa. Kirkasvetisen Nuottijoen varsien soiden ennallistaminen kohentaa sekä suoluonnon että jokiekosysteemin tilaa. Lähteestä alkunsa saava Nuottijoki on tärkeä elinympäristönä uhanalaisille lajeille kuten taimenille. Kaiken kukkuraksi 41 hehtaarin kokoinen ennallistettava alue rajautuu aiemmin suojeltuun ja ennallistettuun jokivarsipalstaan.

Ennallistamisala kattaa noin 41 hehtaaria, ja alueen omistaa Puolangan kunta. Osalla aluetta poistetaan puustoa, ja vesitalous palautetaan tukkimalla ja patoamalla ojia sekä ohjaamalla vesivirtoja saroille etenkin lähellä Nuottijokea.

Ennallistettavan alueen läpi kulkeva Nuottijoki hämmästyttää kirkkaudellaan.

Nuottijoen vedenlaatu on erinomainen.

Näkinsammalet, purosätkin, purovita ja muut lähdevesien kylmyyttä ja kirkkautta vaativat kasvilajit heijaavat upeasti hiekkapohjaisen Nuottijoen virrassa. Vaikka Nuottijoki on paikoin jopa hämmästyttävän kirkasvetinen, kuljettavat soille kaivetut ojat jokeen suurten virtaamien aikana kiintoainesta, liukoista humusta ja ravinteita. Kevättulvat ovat alueelle tyypillisiä: Puolangan korkeat vaarat ovat talvella erittäin runsaslumisia, ja lumen sulaessa valtava määrä vettä virtaa vesistöihin nopeasti. Tämä sulamisvesien pulssi tuo ojia pitkin ylimääräistä moskaa jokien pohjille. Ennallistaminen auttaa suojelemaan Nuottijoen lajistoa, kun jokeen johtavat ojat tukitaan ja vedet ohjataan puhdistumaan suokasvillisuuden läpi ennen joen saavuttamista.

Ojat kuljettavat Nuottijokeen epäpuhtauksia etenkin kevättulvien aikana.


Ennallistettava alue rajautuu suoraan jokivarteen aiemmin perustettuun rantasoiden luonnonsuojelualueeseen, joten alueesta muodostuu tulevaisuudessa ennallistuvien suojelualueiden upea ketju. Tällainen yhtenäinen ennallistettujen ja suojeltujen alueiden jatkumo on tavoiteltava olotila monilla Kainuun vaarajakson pikkujokien varsilla. Joet saavat alkunsa poikkeuksetta lähteistä, ja paksu lumipeite yhdessä korkean alueen kanssa tekee monista lähteistä poikkeuksellisen tuottoisia. Vaarajakso onkin yksi Suomen hienoimmista lähdepurojen ja jokien keskittymistä, joiden vesiensuojelusta hyötyvät kaikki!

Oksilla roikkuva naava vihjaa, etteivät suurkaupunkien saasteet ole vielä löytäneet tietään Puolangalle.

Monin paikoin ojituksen lisäämä puuston kasvu on ollut vaatimatonta.


Ennallistettavat suot ovat pääosin rämeitä ja nevoja. Kasvillisuus koostuu keski- ja niukkaravinteisista suotyypeistä, kuten sararämeistä, tupasvillarämeistä, saranevoista ja lyhytkorsinevoista. Jokirannassa on reheviä ja pääosin täysin luonnontilaisia korpityyppejä. Osa ojitetusta alueesta on muuttumia ja osittain vaivoin turvekankaaksi luokiteltavia alueita. Vaikka monin paikoin ojitus ei ole merkittävästi lisännyt puunkasvua, osassa aluetta puusto on kasvanut sen verran runsaasti, että puunpoistoa on tarpeen tehdä. Metsänkasvatuksen kannalta alue edustaa valitettavan tyypillistä, turhaan tehtyä ja luonnolle haitallista ojitusta. Vastaavia soita tulisi ennallistamisasetuksen voimaantulon jälkeen ennallistaa nopeassa tahdissa jopa useita miljoonia hehtaareja.

Löydät Nuottijoen Karttapaikassa täältä.