Yhteistyö Metsähallituksen kanssa käynnistyy Iissä kahdella kohteella

Iissä sijaitsevan Isohillikkosuon ominaispiirteitä ovat lettoisuus eli runsasravinteisuus ja lähteisyys. Monimuotoisuuden kannalta rehevien suokohteiden palauttaminen suoksi on erityisen tärkeää, sillä iso osa soiden uhanalaisista lajeista elää nimenomaan letoilla. Suon etelälaidassa kulkee lähteiköstä alkunsa saava puro, joka on ojituksen seurauksena kuivunut. Kiinnostava yksityiskohta tällä kohteella on alueen itälaitaan sijoittuva savotoiden huoltotienä tunnettu Läskitie.

Kuva Sakari Rehell

Kooltaan Hillikkosuon ennallistamisalue on noin 65 hehtaaria, mutta ennallistamisen vaikutukset ulottuvat laajemmalle, yli sadan hehtaarin alueelle. Ennallistamisalueen reunoille on rajattu alueita, joilla metsänomistaja ei enää syventää ojia, jotta alueen pohjavesitalous ei muuttuisi nykyisestään.

Kuva Sakari Rehell

Hillikkosuon ennallistamistyöt käynnistyvät tulevana maastokautena kohteen suunnittelulla ja ennallistamistöihin päästään toivottavasti loppusyksystä tai alkutalvesta. Ennallistamisen suunnittelusta ja toteuttamisesta vastaavat Metsähallituksen ammattilaiset.

Keleistä, kohteista ja ulkopuolisista tekijöistäkin riippuen toteutus voi jaksottua useammallekin vuodelle.

Hillikkosuon ennallistamisella saadaan palautettua arvokas lähteikköinen lettoalue ja upea lähteestä lähtevä purouoma. Isohillikon läheisyydessä on suuria suojeltuja soita, joten suon palauttaminen luonnontilaisemmaksi tulee lisäämään jo olemassa olevien suojelualueiden kytkeytyneisyyttä.

Kuva Sakari Rehell

Isohillikkosuo ennallistettiin Hiilipörssin ollessa osa Suomen luonnonsuojeluliittoa.